Geçtiğimiz ay İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun Erzincan’a gelerek STK temsilcileriyle görüşüp ilin sorunlarını tespit etmesinin ardından İYİ Partili Metin Ergün, Erzincan’da yaşanan Sulama sıkıntılarını TBMM’ye taşıdı. Ergün, Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şu şekilde oluştu.
ÜRETİMİ NEREDEYSE İMKANSIZ HALE GETİRİLMİŞTİR
Sulanabilir tarım arazilerinin yaklaşık yarısına yakını pompaj usulüne göre sulanan Erzincan ilimizdeki tarımsal üreticilerimiz enerji fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı büyük sıkıntılar çekmektedir. Elektrik enerjisi fiyatlarında yaşanan %100’lere varan artışlar sulama maliyetlerini yükseltirken, üretilen ürünlerin fiyatlarına aynı oranda artmamış olması üretimi neredeyse imkansız hale getirilmiştir.
Bununla beraber üreticilerimizin sulamada kullandıkları pompaların büyük çoğunluğunun eski olması enerji sarfiyatını arttırmaktadır. Aynı şekilde 1964 yılında kullanımına başlanan sulama kanallarının yıpranmış olması nedeniyle de ciddi miktarlarda su kayıpları yaşanmakta ve üretim maliyetleri artmaktadır.
TARIMSAL ÜRETİMİ DESTEKLEYECEK POLİTİKALARA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR
Son olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 22 Aralık 2018 tarihinde yapılan yazılı açıklamada Ocak, Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme primi litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödeneceği duyurulmuştur. Buna karşın çeşitli gerekçelerle yapılan bu artışın geri alındı ilan edilmiştir. Geldiğimiz noktada Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği süt fiyatları üretim maliyetleri karşısında anlamsız hale gelmekte üreticilerimiz üretimi bırakmaktadırlar. Dolayısıyla acilen Erzincan başta olmak üzere tüm ülke sathında tarımsal üretimi destekleyecek politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
SÜBVANSİYON UYGULANMASI KONUSUNDA BİR ÇALIŞMASI VAR MIDIR?
Bu bilgiler ışığında; Bakanlığınızca Erzincan’da üretim koşulları giderek güçleşen üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarının silinmesi ve daha uzun vadelerle yapılandırılması konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
Bakanlığınızın Erzincan ilimizde tarımsal amaçlı olarak kullanılan sulama sularına ilişkin ücretlendirmede üreticilerimizin rahatlatacak bir sübvansiyon uygulanması konusunda bir çalışması var mıdır? Bakanlığınız tarafından süt fiyatları konusunda üreticilerimizin destek olacak ve üretime devam etmelerini sağlayacak şekilde bir çalışma yapılmakta mıdır?
Öte yandan Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, verilen soru önergesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek inşallah sesimizi Ankara’ya duyuracağız dedi.