Erzincan Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Erzincan Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, firma yetkilileri, sanayiciler ve işadamları katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programda ilk olarak Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, bir konuşma yaparak iş dünyasının yetişmiş elaman sıkıntısı yaşadığını söyleyerek, Üniversitelere bu konuda çok önemli işler düştüğünü belirtti.
YATIRIMLARINI SÜRDÜREN İŞ ADAMLARINA TEŞEKKÜR
Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, “İstihdamın artırılması yönünde çok büyük çaba sarf ediliyor. Ama şöyle bir durum var. Bu kadar çaba ve gayret bir netice getirmiyor. Buda bizi siyasiler olarak üzüyor. Neden şehrimiz büyümüyor, gelişmiyor gibi konular gündeme geliyor. İşsizlik gündemde. Ama coğrafya kaderdir. Doğu Anadolu iklim şartları yönünden dezavantajlı bir bölgedir. Burada yatırım yapan ve bugüne kadar yatırımlarını sürdüren iş adamlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
MORALLERİMİZİ YÜKSEK TUTACAĞIZ
AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır: “Dünya genelinde yaşanan bir ekonomik krizden biz de Türkiye olarak payımıza düşeni alıyoruz. Ama birilerinin gelip bizi kurtarmasını beklemeyeceğiz. Çanakkale de sadece bir buğday çorbası ile savaşan bir ecdadın torunları olarak Allah’a hamd olsun bugün her türlü imkana sahibiz. Dolayısıyla morallerimizi yüksek tutacağız. Çalışacağız. İnşallah Türkiye genelinde olduğu gibi Erzincan’da da Erzincan’ın yerel dinamiklerini hayata geçirerek devletimizin destekleri ile ekonomimizi canlandıracağız” dedi.
VAKTİMİZİ OSB’DE Kİ PROJELERE HARCAYACAĞIZ
AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman: “Erzincan’ın milletvekilleri olarak bu toplantı bizler için çok önemli. Teşvik ve istihdam ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Toplantımızda konuşulacak konularda en büyük destekçiniz biz milletvekilleri olacağız. Sizin dert ve sıkıntılarınızı çözmek için çalışacağımızı bilmenizi istiyorum. OSB yatırımları ile ilgileneceğiz. Burada ki yatırımları halkımız da istiyor. Vaktimizin en çoğunu OSB’de ki projelere harcayacağız. Bir şehrin gelişmesi ve kalkınmasından ki en büyük etken OSB’de yapılan yatırımlardır” dedi.
Programda son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş: “İlimizin ekonomik durumunu ve potansiyelini, istihdam konusunda devlet desteklerini değerlendirmek amacıyla, ilgili kamu kuruluşları, işadamlarımız ve meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin davet edildiği bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. İlimizde başlattığımız istihdam seferberliğini, yapılan çalışmaları ve en önemlisi devletimizin istihdam konusunda uyguladığı destek ve teşviklerin ilgililere duyurulması açısından toplantı faydalı olacaktır. Kamu ve özel sektör işbirliğinde seferberlik içerisinde, istihdamın artırılması konusunda hep birlikte gayret göstermekteyiz. İlimizin ekonomik göstergeleri hakkında bilgi vermek ve nereden nereye geldiğimizi kısaca anlatmak istiyorum.
Öncelikle nüfusumuz, 2016 yılında binde 13/8/ 2017 yılında binde 24, 2018 yılında binde 19,5 oranları ile ülke ortalamasının üzerinde artış göstermiştir. Bu durumu son 3 yılda göç alan bir il olarak istihdam ve umutların artmasının göstergesi olarak değerlendiriyorum.
İŞSİZ SAYISI 9 BİN 943 KİŞİ
İlimizde iş gücü katılım oranı yüzde 49,3, istihdam oranı yüzde 46,6 ile ülkemiz ortalamasına yakındır. İşsizlik oranı yüzde 5,5 olup, ülkemizdeki işsizlik oranı olan yüzde 11,6’nın yarısı kadardır.
2018 yılında İŞKUR tarafından 4 bin 321 kişi özel sektörde, 74 kişi kamu sektöründe olmak üzere toplam 4 bin 395 kişi işe yerleştirilmiştir. 3 bin 438 kişi TYP kapsamında istihdam edilmiştir. Halen 3 bin 668 kişi istihdamı devam etmektedir. Kayıtlı işsiz sayısı 9 bin 943 kişidir.
2018 yılı sonu itibariyle 38 bin 193 sigortalı, 9 bin 163 bağımsız çalışan (BAĞ-KUR) sigortalı, 13 bin 821 emekli sandığı sigortalısı olmak üzere, toplam aktif çalışan sayısı 61 bin 177 kişidir. Emekliler ve diğer faydalanıcılarla beraber sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun il nüfusuna oranı yüzde 93,44’dür.
Gayri safi yurt içi hasıla yıllara göre artarak 2017 yılında toplam 7,3 Milyar TL, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla ise 31 bin 990 TL olarak gerçekleşmiştir.
Yıllara göre ihracatımız artarak 2018 yılında 11,3 Milyon dolar, ithalatımız ise 4,8 Milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Tarım sektöründe seracılık son yıllarda gelişme göstererek 2018 yılında örtü altı sebze ve meyve üretimi 1.781 ton olarak gerçekleşmiştir.
SERA YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARTIŞINI HEDEFLİYORUZ
Tarım ve Orman Bakanlığımızın seracılığa yüzde 50 oranında desteğine ilaveten İl Özel İdaresi olarak da sera yatırımlarının yüzde 25’ini hibe olarak desteklemek suretiyle bu alanda üretim ve istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz. Erzincan’ın iklim yapısı bu iş için uygun olup, çevremizdeki illerde yaşayan yaklaşık 2,5 Milyon nüfusun sebze ihtiyacını karşılamayı ve bu alanda atılım yapmayı hedefliyoruz.
Tarım sektöründe; istihdama çok büyük katkısı olacağını düşündüğümüz tarıma dayalı ihtisas besi organize sanayi bölgesinin altyapı ve üstyapı projelerinin hazırlıklarına başlanmıştır.Önümüzdeki dönemde projenin uygulanmasına başlanacaktır.
İlimizde 126 köyde, 157 bin hektar alanda uygulanacak olan arazi toplulaştırması projesinin ihale tutarı 67 milyon TL olup, çalışmalar devam etmektedir.
DSİ Çayırlı Turna Çayırı Barajı ve Sulama Kanallarının proje bedeli 219,2 milyon TL olup, baraj inşaatında yüzde 92 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Önümüzdeki sezonda barajda su tutulmaya başlanacaktır. Ballı Barajının Genel Müdürlük tarafından sözleşmesi imzalanmış olup, inşaat sezonunda yapımına başlanacaktır. Sağlık Sektöründe ilimizin gelişmesine ve aynı şekilde istihdama katkı sağlayacak olan önemli projelerden; İlimiz merkez Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası için 46 milyon 240 bin 645 TL harcanarak inşaatı yüzde 60 seviyede devam etmektedir.
DEVLET HASTANESİ İNŞAATINA NİSAN AYINDA BAŞLANACAK
500 yataklı Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı tarafından 24.01.2019 tarihinde ihale edilmiştir. Nisan ayında inşaata başlanacaktır.
Ulaşım sektöründe; Kuzey güney istikametinde taşımacılıkta önemli rol üstlenecek ve ilimizin ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak olan Kemaliye-Arapgir yolunda çalışmalara devam edilmektedir.
Gençlik ve Spor Sektöründe; Ulusal ve uluslararası futbol müsabakalarının yapılacağı standartlarda olan Şehir Stadyumunun yapımı devam etmektedir. Hizmete açıldığında istihdama, turizmin gelişmesine bağlı olarak gelir artış sağlayacaktır.
İlimizde istihdama doğrudan katkı sağlayan TOKİ projelerinde konut sayısı 11 bin 577 adede, yatırım bedeli 1,6 Milyar TL’ye ulaşmıştır. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçen işletme sayısı 65’e çalışan sayısı ise bin 500 kişiye ulaşmıştır.
Bacasız sanayi olarak da bildiğimiz turizmin, gelişmesine ve istihdama önemli katkı sağlayacak olan Ergan Dağı projesinde alt yapı tesisleri, uluslararası standartlarda pistlerin düzenlenmesi, yapay karlama tesisleri, pist aydınlatması ve 1 adet teleski tesisinin yapımı tamamlanarak, bu sezon ziyaretçi sayısı 60 bin kişiye ulaşmıştır.
İlimizde son yıllarda tüm sektörlerde önemli gelişmeler olmuş, kamu ve alt yapı yatırımlarında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Modern havalimanı, yüksek standartlı bölünmüş yolları, hızla gelişen üniversitesi ve organize sanayi bölgesiyle ilimiz bölgede cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu toplantı vesilesi ile ilimizin kalkınması ve yatırımların gerçekleştirilmesinde her zaman desteğini gördüğümüz, başta devlet büyüklerimiz olmak üzere kamu ve özel sektör temsilcilerine teşekkür ederim” dedi. Vali Ali Arslantaş’ın konuşmasının ardından iş adamlarına yönelik 2019 Yılı Ekonomi ve İstihdam Seferberliği konuşlu sunum yapıldı ve iş adamlarının soruları yanıtlandı.