Haber: İbrahim Gürler
Gül-Celal Toraman Tarım Meslek lisesi öğrencileri okul bünyesinde 100 bin TL’ye mal olan serada hem teorik hem de pratik eğitim alıyorlar. Öğrenciler aldıkları eğitimler ile yetiştirdikleri marulları Cumhuriyet Meydanında ücretsiz olarak halka dağıttı. Erzincan’da 12 ay boyunca örtü altı üretim yapılabileceğine dikkat çekmek için böyle bir faaliyet yaptıklarını ifade eden öğrenci ve öğretmenler okulda bulunan serada farklı ürünlerde yetiştireceklerini söylediler.
Öğretmen Sibel Muşlu: “Okulumuzda seramızda bu sene Kasım ayı içerisinde ekimini gerçekleştirdiğimiz 300 adet marulun hasadını bugün gerçekleştirdik. Toplamda iki ay içerisinde sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi gibi bütün yapacağımız işlemleri öğrencilerimiz hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirdik. Bugün de hasadını yapıp halkımıza sunmak istedik”
Öğrenciler: “Seramızda bu faaliyetleri düzenledik. 300 fide ektik. Marul fidesi. 400 tane maydanoz, ıspanak şeklinde yetiştirdik. Burada da Erzincan Dörtyol Cumhuriyet Meydanında halkımıza dağıtıyoruz” “11 Sınıf öğrencisiyim. Serada ürettiğimiz ürünleri burada halkımızla buluşturduk. 12 ay örtü altı üretim yapılabileceğini burada herkese gösterdik”, “Gül-Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde okuyorum. Erzincan civarında örtü altı yetiştiricilikte kışın marul yetiştirilebileceği hakkında çalışmalar yaptık. Elde ettiğimiz ürünleri burada halkımıza ikram ettik” dediler.
İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, ise: “Erzincan’da toplam 34 mesleki ve teknik Anadolu lisemizde 6 bin 219 öğrencimize 743 öğretmenimiz eğitim öğretimleri ile ilgili olarak kendi alanlarında çalışmaları, bir üst öğretim olan üniversite ve hayata hazırlanmaları alanında ciddi bir çaba ve ciddi bir gayret sunmaktadırlar. Bunların neticesinde özellikle mesleki ve teknik eğitime bakanlığımız son yıllarda ciddi bir destek vermektedir. Okullarımızda faklı alanlarda çocuklarımızı hem yarına hazırlamak, yükseköğretime hazırlamak ve hayata hazırlamak adına güzel çalışmalar yapmakta. Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu lisemizde 333 öğrencimiz bulunmakta. 3 faklı alanda öğrencilerimiz eğitim ve eğitim ve öğretimlerini devam etmekteler. Yaklaşık 100 bin TL’ye mal olan bir serayı okulumuza kazandırdık. Hem teorikte hem pratikte çocuklarımızın kendi alanları ile ilgili olarak faklı imkânlar bulabilmeleri açısından sera bizim için çok önemliydi. Özellikle seracılık ile ilgili, organize sera bölgesinin oluşması ile ilgili Erzincan’da son yıllarda ciddi adımlar atılmakta. Bizim burada maksadımız gerçekten çok mümbit bir araziye sahip olan Erzincan’ımızı yazı ile kışı ile yani Erzincan’da ölü sezon denen bir sezon yoktur tarımda. Tarım şehri Erzincan. Ölü sezonun olmadığı yılda 2 hatta 3 ürünün verilebileceği alt yapısı ile ilgilide alanlarının ve okullarının bulunduğu, inşallah üniversitemizle birlikte Ziraat Fakültesi de açılırsa birlikte çok güzel çalışmaların neticesini birlikte alacağız. Burada öğrencilerimizin el emekleri, göz nurları ve çalışmaları neticelerinden sonra çıkan ürünlerinin hasadı dağıtıldı. Orada kış sebzeleri marulundan ıspanağına yeşil soğanına varıncaya kadar dere otuna varıncaya kadar hepsi yetiştiriliyor. Ekimi yapılıyor ve hasadı yapılıyor” dedi.