Limon’un açıklamalarına göre, 1 Ocak 2025 itibariyle 4/a sigorta kolunda işçi çalıştıran işverenler için İSG hizmeti alma zorunluluğu doğmuş bulunuyor. Buna göre, sigortalı bir çalışanı bulunan iş yerleri dahi bu kapsama giriyor. Ancak, 4/b sigorta koluna dahil olup kendi nam ve hesabına çalışan işverenler bu zorunluluktan muaf tutuluyor.
İşverenler Dikkat!
Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı bulunan iş yerleri için İSG hizmetleri şu şekillerde sağlanabilecek:
İşverenin kendisinin iş güvenliği uzmanı olarak bu hizmeti vermesi,
Çalışanlar arasında iş güvenliği uzmanlığı veya iş yeri hekimliği sertifikası olan personel varsa bunların görevlendirilmesi,
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) veya Çalışan Sağlığı Merkezleri (ÇASMER) gibi kuruluşlardan hizmet alınması,
İşverenin, Bakanlık tarafından belirlenen eğitimleri tamamlayarak sertifika alması.
Sağlık Muayeneleri ve Eğitim Kolaylıkları
İşe yeni başlayacak personelin sağlık muayenesi aile hekimleri veya diğer sağlık kuruluşları tarafından yapılabilecek. İş yeri hekimi muayenesi zorunluluğu bulunmamakta olup, Anadolu Üniversitesi gibi açık öğretim kurumları tarafından sunulan çevrimiçi eğitimler sayesinde işverenler, İSG hizmetlerini kendileri de yüretebilecek.
Bakanlık Alternatif Çözümler Sunuyor
Bedir Limon, 6331 sayılı Kanunun 6. maddesinin daha önce 5 kez ertelendiğini ve nihayet 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle tüm iş yerleri için yürülüğe girdiğini vurguladı. Getirilen bu yükümün, mevcut düzenlemelerle düşük maliyetlerle karşılanabileceğini belirtti.
Özellikle bakkal, manav, terzi, emlak bürosu gibi küçük işletmelerin ek maliyetlerle karşılaşmaması adına Bakanlık tarafından yeni alternatif düzenlemeler üzerinde çalışmalar yapıldığı da ifade edildi.